Контакт-центр цілодобово

Пишні застілля після посту чреваті сильними харчовими отруєннями – лікарі

Март, 28, 2017 Пишні застілля після посту чреваті сильними харчовими отруєннями – лікарі

Коли закінчується піст і наступають свята, людина починає їсти все підряд. Але багато хто в такому випадку стикається з болями в животі або навіть отруєннями. Важливо поступово додавати страви в свій раціон, адже прийом жирної та важкої їжі може спровокувати серйозні проблеми. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватися кількох простих правил.

1. Їжте овочі та фрукти

По завершенню Великого посту слід обов’язково включити в свій раціон продукти, багаті на клітковину. Овочі та фрукти повинні бути в достатній кількості, щоб збагатити організм необхідними мікроелементами.

Для тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, треба посилено вживати овочі та різні крупи. Це допоможе адаптуватися організму до повноцінного харчування після пісної їжі.

2. «Ні» свіжій випічці!

Лікарі не рекомендують захоплюватися свіжою випічкою, особливо це стосується тих, хто має проблеми з травленням. Про це знали ще наші прабабусі, адже недарма паски вони готували за кілька днів до свята. Спечена в четвер страва встигала трохи «підсохнути» і ставала абсолютно нешкідливою для людського шлунку. Але і в такому випадку об’їдатися паскою не потрібно.

3. Включіть в щоденний раціон кисломолочну продукцію

Підготувати організм до звичної їжі допоможуть наступні продукти:

  • Йогурт;
  • Сир;
  • Кефір.

Слід випивати перед сном склянку біфідойогурту або кефіру, це сприяє повноцінній роботі кишечника.

4. Правильно вибираємо напої

Як стверджують дієтологи, важлива умова при виході з посту – повноцінне пиття. Для цього підійдуть різні вітамінізовані соки, морси, трав’яний чай та компоти.

Для стимуляції травлення можна випити келих червоного вина, але захоплюватися алкоголем в цей період не рекомендується. Слід обмежити себе у вживанні кави, оскільки кофеїн – сильний подразник секреції шлунку.

5. Їжа повинна бути легкозасвоюваною

Страви, що вживаються після завершення посту, не повинні бути жирними чи калорійними. Після такої специфічної «дієти» не варто включати в свій раціон гриби (особливо мариновані) і салати, заправлені майонезом.

На час варто відмовитися від рибних та м’ясних бульйонів. Не варто налягати на солодкі тортики з вершковим і масляним кремом.

6. Періодичність прийому їжі

У перші дні після завершення Великого посту потрібно їсти мало, але часто (кожні 2-3 години). У перший день можна насолодитися нежирною куркою або рибою, приготованими в духовці. Якщо поступово готувати свій організм до нормального їжі після тривалого дотримання посту, то вам не доведеться побоюватися харчового отруєння, болі в області живота та інших неприємностей.