Літо настає: як уберегтися від харчового отруєння


Літо — золота пора відпочинку на повітрі і вдосталь свіжих фруктів. Але варто пам’ятати, що це і пора активності хвороботворних бактерій, для розмноження яких спека є сприятливим середовищем. При високих температурах продукти псуються набагато швидше, і, на жаль, не завжди нас може попередити характерний запах.

У зоні ризику

Патогенні бактерії і мікроби не дрімають: брудні руки, тривале зберігання продуктів без холодильника, звичка їсти немиті овочі. Наявність цих факторів збільшує ймовірність «підчепити» отруєння навіть людям з міцними шлунками. Харчове отруєння: що ж робитиТакі види літнього відпочинку як шашлики на природі, дводенний вікенд на острові «дикунами», рандеву в тропічних країнах можуть принести не тільки приємні спогади, а й неприємні наслідки. Продукти, які неправильно зберігаються і немиті руки — це розсадник таких бактерій:

  • кишкова паличка;
  • стафілококовий токсин;
  • сальмонела.

Важливі дрібниці

Така необережність у виборі їжі і санітарна безпечність призводить до досить неприємних і затяжних недугів. Буває так, що при попаданні патогенних представників в організм, однією нудотою і одноденною діареєю не звільнишся. Досить часто бувають ускладнення, які призводять до таких серйозних діагнозів як:

  • ботулізм — прострочені або консерви, які неправильно зберігалися;
  • сальмонельоз — сирі яйця низької якості і зіпсовані кондитерські вироби до складу яких входить білковий крем;
  • ентеробіоз — недостатня термічна обробка м’яса;
  • дизентерія з подальшим розвитком післядизентерійного коліту;
  • ротавірус.

Що робити?

При перших сигналах організму необхідно припинити вживати все, крім кип’яченої води і терміново прийняти сорбент. Якщо природа отруєння неясна, і, тим більше, якщо первинні симптоми супроводжуються високою температурою, необхідно терміново звернутися до лікаря. Не варто вживати антибіотики і скріплюючі засоби. Самолікування і зволікання може істотно уповільнити процес виведення токсинів і погіршити клінічну картину.

Краще запобігти ніж лікувати

Дотримання харчової культури і елементарних гігієнічних постулатів істотно знизить ризик неприємних сюрпризів під час літнього відпочинку. При поїздці в ліс заздалегідь підготуйте аптечку і продумайте, як правильно зберігати продукти в умовах відсутності охолоджуючої техніки (або обзаведіться сумкою-холодильником). При зарубіжних подорожах краще утриматися від дегустації місцевої вуличної кухні і немитих екзотичних фруктів. У домашніх умовах стежте, щоб всі схильні до псування делікатеси і готові страви були вчасно відправлені в прохолодне місце. Також слід берегтися від навали мух, які є переносниками багатьох кишкових збудників. Передбачливість і обачність надалі заощадять вам час і гроші.